Det är så lätt att tro fel. Att tro att "alla" använder nätet, sociala medier och Google. Men det är inte alls så, det märker man lätt när man rör sig i olika sammanhang. Många tror att det mest är äldre personer som har svårt med tekniken, men ser man till SeniorNet och liknande grupper så stämmer inte det riktigt. Som datalärare på Studiefrämjandet för några år sedan hade jag en elev som var 94 år och jättenyfiken. En dag kom hen med en ny iPhone och ville veta hur man använde den på bästa vis. En otrolig person.

Det finns intresse och ointresse i alla grupper. Oavsett ålder. En del är helt enkelt inte intresserade utan ser tekniken som nödvändigt ont. Man måste ju kunna betala sina räkningar och det är ju få banker idag som erbjuder det, de som gör det tar hutlöst betalt. Men som nån sa - det behövs ganska många räkningar och bankavgifter för att det ska löna sig med en dator. Så då gäller det att hitta andra användningsområden också så ett datorköp blir lönsamt.

En gång hade jag en kurs för småföretagare och deltog gjorde bland annat en grovjobbare med händer som lagårdsdörrar. Fyra tangenter i taget blev det om han inte var mycket försiktig på tangentbordet. Det där med dator var verkligen inte särskilt kul, men chefen hade ställt vissa krav. Att inspirera till datoranvändning i det läget är inte jättelätt, men det lossnade när vi sökte på Google och deltagaren fick för sig att söka efter en grej till sin arbetsmaskin som han försökt få tag på länge. Och fick en träff! Mobilen åkte upp direkt och strax var affären i hamn. Och ytterligare en person hade upptäckt att datorn kan användas till nåt praktiskt och bra. Även om man egentligen inte vill sitta framför en skärm.

Vem känner du som behöver en skjuts över den digitala klyftan?